Μια νέα εποχή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση μόλις ξεκίνησε στις Φιλιππίνες. Με ένα έργο-μαμούθ που συνδυάζει γιγαντιαία φωτοβολταϊκή παραγωγή και τεράστια συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η χώρα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής δεν ανήκει πλέον στα ορυκτά καύσιμα, αλλά στις ανανεώσιμες πηγές και στις έξυπνες τεχνολογίες αποθήκευσης. Το MTerra Solar φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο έργο ηλιακής ενέργειας με μπαταρίες στον πλανήτη, θέτοντας νέα πρότυπα για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη ανάπτυξη.
Φάση 1 του τεράστιου ηλιακού έργου MTerra στη Nueva Ecija των Φιλιππίνων. Φωτογραφία από το Γραφείο Επικοινωνιών του Προέδρου από επιθεώρηση ελικοπτέρου με τον Πρόεδρο Marcos.
Ένα ενεργειακό έργο-γίγαντας
Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, εγκαινίασε την πρώτη φάση του έργου MTerra Solar στην περιοχή Nueva Ecija, περίπου τέσσερις ώρες βόρεια της Μανίλα. Πρόκειται για μια επένδυση που μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έναρξη των εργασιών έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα παγκοσμίως.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει:
- 1.373 MW εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος.
- 825 MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
- 3,3 GWh συνολικής χωρητικότητας μπαταριών.
Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, το έργο θα φτάσει τα:
- 3,5 GW ηλιακής παραγωγής.
- 4,5 GWh αποθήκευσης ενέργειας.
Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν το MTerra Solar το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο έργο ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης που έχει κατασκευαστεί ποτέ σε μία ενιαία τοποθεσία.
Ο Πρόεδρος Μάρκος συγχαίρει τον Πρόεδρο της MGen, Μάνι Β. Πανγκιλινάν. Δίπλα του βρίσκεται ο Εμμανουήλ Ρούμπιο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MGen. Φωτογραφία από το Γραφείο Επικοινωνίας του Προέδρου.
Οι μπαταρίες που αλλάζουν τους κανόνες
Το στοιχείο που διαφοροποιεί το MTerra Solar από τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι η τεράστια μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά αποθηκεύεται στις μπαταρίες και επιστρέφει στο δίκτυο μετά τη δύση του ήλιου, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται.
Με αυτόν τον τρόπο:
- αυξάνεται η σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου,
- περιορίζεται η ανάγκη λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου και άνθρακα,
- αξιοποιείται στο μέγιστο η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.
Η λειτουργία ξεκινά σταδιακά
Παρότι το έργο έχει ήδη ηλεκτριστεί, προς το παρόν διοχετεύει έως 750 MW στο δίκτυο της νήσου Λουζόν, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι τελικές αναβαθμίσεις των γραμμών μεταφοράς.
Η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 91% και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία τον Αύγουστο του 2026.
Η δεύτερη φάση βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2027.
Ηλεκτρική ενέργεια για εκατομμύρια νοικοκυριά
Με την ολοκλήρωσή του, το MTerra Solar θα μπορεί να ηλεκτροδοτεί περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, προσφέροντας καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 4,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σημαντική ώθηση στην οικονομία
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων εκτιμά ότι το έργο θα δημιουργήσει οικονομική αξία που θα ξεπεράσει τα 23 δισεκατομμύρια πέσος (περίπου 400 εκατ. δολάρια) μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τα οφέλη θα προκύψουν από:
- νέες θέσεις εργασίας,
- αυξημένα φορολογικά έσοδα,
- ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών,
- επενδύσεις στις περιοχές όπου αναπτύσσεται το έργο.
Οι Φιλιππίνες επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση
Το MTerra Solar αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των Φιλιππίνων για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο άνθρακα, πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Από το 2022 έως το 2026 έχουν εγκριθεί 605 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η χώρα σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη 25 GW νέας «πράσινης» ισχύος έως το 2035 μέσω του δεκαετούς προγράμματος δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς μπαταριών αυξήθηκε από μόλις 93 MW το 2022 σε περίπου 845 MW μέσα σε τρία χρόνια.
Ο Πρόεδρος Μάρκος δήλωσε ότι το έργο MTerra Solar αποτελεί απόδειξη ότι οι Φιλιππίνες είναι ικανές όχι μόνο να οραματιστούν υποδομές παγκόσμιας κλάσης, αλλά και να τις υλοποιήσουν. Φωτογραφία από τον συγγραφέα για την CleanTechnica.
Ένα έργο που δείχνει το μέλλον
Το MTerra Solar δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά ενεργειακών υποδομών, όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η αποθήκευσή της λειτουργούν ως ένα ενιαίο, έξυπνο σύστημα.
Σε μια εποχή που όλο και περισσότερες χώρες επιδιώκουν ενεργειακή ανεξαρτησία και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, το έργο των Φιλιππίνων αποδεικνύει ότι η τεχνολογία επιτρέπει πλέον την παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο όταν φυσάει ή έχει ήλιο, αλλά όποτε πραγματικά τη χρειάζεται το ηλεκτρικό δίκτυο.
Το MTerra Solar δεν είναι απλώς το μεγαλύτερο έργο του είδους του· αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα για το πώς θα διαμορφωθεί το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο.
www.worldenergynews.gr






